Inför en tävling är det en del saker som man måste tänka på. Det är bra om föräldrar till den tävlande kan be om stöd och hjälp av andra föräldrar som varit med om att tävla tidigare.
Kontakta föreningen FLEX för frågor kring tävling på www.foreningenflex.com
Mobilnummer:0733-303898
E-postadress: info@foreningenflex.se


FÖR ATT FÅ TÄVLA

För att få tävla måste ni dansa i tävlingsgrupp samt gå minst  1 lektion i veckan i den genren som ni vill börja tävla i.

För att få vara med i tävlingsgrupp måste man dansa i nivå 4 eller Danslinje på Showdansskolan FLEX.

Dansare måste blir godkända av sin lärare för att få tävla, dansaren ska kunna dansen och dansa i takt. Dräkten ska visas upp och bli godkänd minst en vecka innan tävling.

För att få tävla med streettävlingsgruppen måste ni vara på forts. nivå.

För att få dansa i konstnärlig tävlingsgrupp måste ni dansa i på Danslinjen. I nivå 4 kan man få specialtillstånd från dansskolan.

LITE KORT OM TÄVLINGAR

Att tävla i dans är ett roligt sätt att utvecklas, samtidigt som du lär känna nya vänner över hela landet och får chansen att utmana dig själv.

Du kan tävla i disco, hiphop, slow, engelsk freestyle, modern dans, jazzdans, showdans i singel, par eller grupp. Du använder koreografin du lärt dig på din danskurs eller tar en privatlektion och får en egen, tävlingsanpassad koreografi. Vill du tävla i konstnärlig dans måste du dock ta privatlektioner då det kräver mer specialanpassat program.

När du börjar tävla startar du i bronsklass och jobbar dig sedan uppåt i svårare klasser, man börjar då tävla på Rising startävlingar. Det finns också olika åldersindelningar.

Alla nya dräkter skall er coach se i god tid för att se om de fungerar och är enligt klädreglerna. I bronsklass i disco får man inte ha något glittrande på sig (det får man i street), från dräkt till örhängen och make-up. Make-upen skall vara diskret i bronsklass. Bröst och höftparti skall vara täckta i alla klasser. Fråga före ni börjar och sy dräkter.

Det finns regler för hur man får dansa, vad man får ha för kläder och mycket annat. Lagledare och coachen som är med på tävlingarna försöker övervaka och informera så att alla följer reglerna. Klicka på discotävlingar så får du veta lite mer. Utförliga regler för tävlingsdans i disco och street hittar du på SDO:s hemsida http://dansskola.org/tavlingsregler/

Innan tävlingen

Tag med:
*Säkerhetsnålar för att kunna sätta fast nummerlappen på kläderna
*Vattenflaska
*Matsäck eller pengar till mat
*Kläder och skor att tävla i

Du anländer till tävlingsarenan i god tid (minst 3h innan utsatt starttid för din disciplin) När ni kommer till tävlingen ska ni anmäla er till FLEX lagledare och hämta ut nummerlappen. Lagledarna finns vid FLEX lagledarbord och har du frågor under dagen är det i första hand till dem du vänder dig.

FLEX Coach håller i uppvärmning under en utsatt tid. Info om uppvärmning och andra detaljer hittar du på facebook. Bli medlem i FLEX family och FLEX tävlingsinformation.

Om man inte deltar på den gemensamma uppvärmningen måste man ta ansvar och värma upp själv, stretcha samt gå igenom koreografin.  Vill du att coachen ska titta när du kör igenom din koreografi och ge tips och råd på plats innan tävlingen börjar får du själv komma fram och be om detta.

Under tävlingen
När tävlingen sätter igång gäller det att lyssna. På din nummerlapp har du inte bara ditt nummer utan också vilket klass du tävlar i, vilka ronder och på vilket golv du ska dansa. Se till att vara redo att gå ut på golvet med god marginal så att du slipper stressa.

När det är dags för din klass och ditt nummer ropas upp går du ut på golvet, inväntar musiken, dansar och när musiken slutat tackar du och går av golvet. Du dansar i ca 1 minut i omgångar av max 13 dansare per golv. Vill du ha feedback efteråt gäller även här att du själv söker upp coachen och frågar.

Resultaten kommer upp på en storbildsskärm . Står ditt nummer med har du gått vidare till nästa rond. Dansar du i bronsklass har du oftast något som kallas second try vilket innebär att du får en till möjlighet att gå vidare .

Kan du av någon anledning inte medverka eller fortsätta en påbörjad tävling är det viktigt att du meddelar lagledarna detta så snart som möjligt så att de kan meddela tävlingsledningen. Föräldrar eller dansare får inte kontakta arrangör och tävlingsledningen utan all kontakt måste gå via lagledarna.  En domare får aldrig kontaktas av föräldrar, dansare eller lagledare. Vem som är lagledare hittar du även i facebook grupperna.

Glöm inte att äta och dricka ordentligt under dagen så att du kan prestera ditt bästa.  Efter tävlingens slut säger man hejdå och åker hem!

LICENS

LATHUND FÖR LICENS http://dansskola.org/wp-content/uploads/2014/03/LATHUND-DANSPUNKTSE-ans%C3%B6kan-om-licens.pdf

FLEX tävlar inom Sveriges Dansorganisation . SDO administrerar tävlingsdansen via www.dans.se och det är där du anmäler dig till tävlingar och ansöker om licens. För att tävla behöver du en tävlingslicens hos SDO. Licensen gäller kalenderårsvis och kostar 300:-. Första gången du tävlar väljer du dock den kostnadsfria prov-licensen.

Info om hur du ansöker om licens finns här

COACHNING

På coachningen ges möjlighet att träna på din dans och förbereda dig inför tävling. Vi erbjuder coachning för alla stilar och nivåer.

PRIVATLEKTIONER

Under en privatlektion arbetar du ensam med en lärare på det just du behöver träna på.  Du kan slipa på koreografin du redan har eller få en individuellt utformad tävlingskoreografi.

Vi erbjuder förutom enstaka lektioner också möjligheter till personlig dansträning (PDT) där du ihop med din tränare lägger upp din träning och dina mål för att få ut mesta möjliga av din dansupplevelse. Boka privat lektioner här

FRÅGOR OCH FUNDERINGAR

Har du frågor om tävlingsdans  mejlar du  dessa till info@foreningenflex.se eller pratar med din danslärare.